Nacksmärtor

Akuta nacksmärtor

Orsaker

Ett akut nackspärr uppstår vanligtvis plötsligt och utan någon yttre orsak eller direkt skada. Ofta har låsningen bakomliggande orsaker som har utvecklat funktionsrubbningar i nackens muskler och leder under en längre tid.

 

Orsakerna kan vara

Spänningar på grund av stress, intensiv koncentration under en tid, irritation, buller, dåliga ljusförhållanden.

Problem med synen. Anstränger du ögonen? Spänner du omedvetet nackmuskulaturen?

Obekväma arbetsställningar.

Statiskt och ensidigt arbete.

Dålig säng, madrass, kudde etc.

Vanliga symptom vid akut nackspärr

Nacken låser sig plötsligt och blir stel och smärtar.

Man vaknar med svårighet att röra huvudet på morgonen.

Smärtan sitter ofta i en bestämd punkt i nacken.

Ofta vill man hålla huvudet stilla för att undvika smärta.

Svårt att vrida på huvudet eller böja till sidan utan att samtidigt vrida hela kroppen.

Smärtorna kan vara intensiva (omöjligt att lyfta huvudet utan att hjälpa till med armarna).

Smärtorna förvärras ofta de första 1-2 dagarna, för att sedan gradvis bli bättre.

Några blir snabbt bra medan för andra kan stelheten hålla i sig i veckor eller månader.

 

Nackskador

Nackskador uppstår när nacken utsätts för en yttre kraft eller olycka, som till exempel pisksnärtskada/ whiplashskada efter påkörning bakifrån, fall och idrottsskador, slag mot huvudet eller ansiktet etc. Vid misstanke om skelettskador bör nacken röntgas.

 

Kroniska nacksmärtor

Om nacksmärtorna varar i över tre månader säger man att smärtorna är kroniska. Kroniska smärtor efter nackskador är vanligt. Många blir naturligt nog rädda för att röra nacken efter en skada eller går in i en ond cirkel med stelt och onaturligt rörelsemönster för att slippa smärta. Därför avråder man idag från användandet av nackkrage efter akuta skador.

En skada i nacken kan utveckla sig till flera olika smärtsymptom. Förutom nacksmärta kan man uppleva smärta mellan skulderbladen, i ryggen eller utstrålande smärtor i skuldra och arm. Men även yrsel, domningar, huvudvärk och ansiktssmärtor kan förekomma. Detta leder ofta till trötthet och dålig sömn.

 

Cervicogenisk huvudvärk

En form av huvudvärk som orsakas av låsningar i nackens översta leder som ger huvudvärk, nacksmärtor och en stel muskulatur i övre delen av nacken.

Cervicobrachialgi

När nervrötterna nederst i nacken kommer i kläm som en följd av diskbråck och/eller förkalkningar efter åldersförändringar, kan intensiva smärtor uppstå ut i armen. Jämför med ischiassmärtor.

 

Kiropraktisk behandling

De flesta nacksmärtspatienter har stor hjälp av kiropraktorbehandling.

Vid valet av behandlingsstrategi lägger kiropraktorn stor vikt vid att se patienten som helhet. Samarbete mellan olika terapeuter kan vara av nytta. Kiropraktorn använder en rad olika metoder och tekniker för att återupprätta normal funktion i leder, muskler, bindväv och nervsystem och därmed minska smärtan. Huvudsakligen används händerna i behandlingen.

Kiropraktorn är utbildad i nackens mekanik och vet vilken behandling som är lämplig. En kiropraktor kan även hänvisa till annan professionell hjälp, om problemet inte  anses komma från lederna och muskler. Nyare forskning visar att en tidig, aktiv behandlingsform är effektfull.

Detta kan du göra själv

Vid akut nackspärr och skador, kan kylbehandling ge lindring och dämpa inflammationen i leder och muskler.

Koncentrera dig på att slappna av, så naturligt som möjligt, även om det gör ont.

Ju snabbare du kommer i rörelse, desto snabbare blir du bra. En värktablett eller is/kyla kan hjälpa mot smärta och inflammationen.

 

När bör du uppsöka kiropraktor

Efter en nackskada. Ta kontakt på ett tidigt stadium. På så sätt får du hjälp att snabbt återgå till normal funktion samt hjälp med att förebygga möjlig utveckling av kroniska smärtor

När du har smärtor eller är osäker om något är fel med nacken. Kiropraktorn undersöker dig för att komma fram till vad som är fel. Observera! Har du hög feber och uttalade smärtor när du böjer nacken, bör du snarast uppsöka läkare i händelse av hjärnhinneinflammation

När du snabbt inte blir bättre i nacken. Kiropraktorn gör en värdering om du behöver behandling eller hänvisa till annan specialist.